You are currently viewing Zdowy olej z owoców rokitnika

Zdowy olej z owoców rokitnika

Natura oferuje nam wiele roślin, które wspomagają nas w walce z chorobami i różnymi uciążliwymi dolegliwościami. Wyciągi, napary, herbaty i maści z ekstraktami roślinnymi mają za zadanie usuwać dolegliwości i przynosić nam ulgę w cierpieniu. Natura ma wielkie zasoby z których ludzie mogą korzystać.

Co zawiera olej z owoców rokitnika?

olej z rokitnikaWśród wielu różnych preparatów, wspomagających nasze zdrowie można wymienić między innymi produkty powstające na bazie rokitnika. Rokitnik to krzew występujący na Syberii. Rosjanie nazywają go potocznie złotem. Do celów leczniczych wykorzystywane są głównie owoce tej rośliny. Bogate są one bowiem w witaminę A, B, C, i K oraz karoten i prowitaminę D. Oprócz owoców wykorzystać można również korę, liście oraz pestki rośliny. Z jej owoców wiele osób robi dżemy, soki oraz konfitury. Choć krzew ten również występuje w naszym kraju wiele osób o tym nie wie. Olej pozyskiwany z rokitnika skutecznie walczy z objawami chorób układu trawiennego. Leczy między innymi wrzody na ścianach żołądka czy w dwunastnicy. Ma również wykorzystanie przy chorobach układu krążenia wzmacnia naczynia krwionośne. Zapobiega również powstawaniu chorób żylnych oraz tętnicowych. Łagodzi takie objawy jak niestrawność, mdłości czy wymioty, olej z rokitnika jest najlepszym sposobem na również na zgagę i uporczywe bóle brzucha. Wystarczy kilka kropelek oleju aby poczuć się znacznie lepiej. Wielu również stosuje go na dolegliwości ze strony układu moczowego oraz różne problemy skórne. Owoce rokitnika zawierają bardzo dużo kwasów dlatego też w smaku są bardzo kwaśne. Gdy owoce na krzewie zostaną do przymrozków nabierają odrobinę słodkiego smaku.

W owocach rokitnika jak i w całej roślinie znajduje się ponad 190 substancji o działaniu bioaktywnym. Rokitnik ma ponad trzy razy więcej witaminy C niż czarna porzeczka. Niestety rokitnik nie smakuje najlepiej dlatego zaleca się aby podczas wykonywania domowych przetworów dodawać trochę słodkich owoców np. jabłek.