Wykorzystanie żywych kultur bakterii


Dieta jest podstawą naszego zdrowia i decyduje w przeważającej części o długości naszego życia. Piramida żywienia mówi, że powinniśmy spożywać produkty zbożowe, nabiał, tłuszcze, owoce i warzywa w odpowiednich proporcjach, aby cieszyć się dobrym zdrowiem.

Jogurt z żywymi kulturami bakterii

żywe kultury bakteriiNabiał jest jednym z podstawowych składników zdrowej diety. Poza serami i mlekiem, ważne są produkty poddane procesowi fermentacji, które stanowią cenne źródło probiotyków. Należą do nich jogurty, kefiry i maślanki. Możemy te produkty samodzielnie wykonać, albo kupić gotowe w sklepie z tym, że będą one zawierały między innymi mleko w proszku. Robiąc domowy jogurt, będziemy potrzebowali żywe kultury bakterii i mleko pasteryzowane. Im więcej procent tłuszczu będzie miało mleko, tym gęstszy jogurt uzyskamy. Jeżeli posiadamy jogurtownicę, to wykonanie gotowego produktu będzie wymagało jeszcze mniej pracy. W przeciwnym wypadku musimy wymieszać mleko o temperaturze pokojowej z porcją żywych kultur bakterii i odstawić w ciepłe miejsce. Koniecznym warunkiem do wytworzenia jogurtu jest stała temperatura o wysokości około czterdziestu stopni Celsjusza w czasie produkcji. Po upływie około ośmiu, dziewięciu godzin, nasz jogurt jest gotowy i wystarczy go schłodzić w lodówce, a następnie dodać ulubione owoce, lub musli. Kultury mleczarskie pomagają w trawieniu, chronią ściany żołądka przed szkodliwym działaniem antybiotyków i pomagają organizmowi walczyć  z wirusami i chorobami. Szczególnie dzieci powinny jeść dużo jogurtów. 

Robiąc samodzielnie jogurt z żywymi kulturami bakterii, zapewniamy sobie i swojej rodzinie porcję zdrowia. Z litra mleka uzyskujemy jeden litr pysznego jogurtu, który możemy przechowywać w lodówce przez około pięć, do siedmiu dni i cały czas będzie świeży.