Wykorzystanie folii FlowPack w przemyśle spożywczym

Niemal każdego dnia chodzimy na zakupy, a już z pewnością codziennie korzystamy z zakupionych w sklepach produktów spożywczych, które pakowane są w specjalne folie zapewniające im dłużą świeżość, a także możliwość wydzielenia odpowiednich porcji. Również inne artykuły, z których korzystamy każdego dnia, pakowane są w folie.

Zastosowanie folii FlowPack

folie flowpackWiększość produktów spożywczych ma krótką datę ważności, jednak producenci znaleźli skuteczne rozwiązanie tego problemu. Od wielu już lat w przemyśle spożywczym wykorzystuje się tak zwane folie FlowPack, które zapewniają różnym artykułom znacznie dłuższą, bo nawet do trzech razy większą, przydatność do spożycia. Dzieje się tak, ponieważ opakowania tego typu wykonane są ze specjalnych materiałów umożliwiających pakowanie towaru w warunkach próżniowych. To jednak nie wszystko, ponieważ tusz po zapakowaniu produktów następuje szybkie zgrzewanie folii, dzięki któremu do opakowania nie dostają się żadne gazy, a zwłaszcza tlen, który sprzyja rozkładowi artykułów spożywczych. Folie oraz możliwe dzięki nim pakowanie wykorzystujące próżnię pozwalają nie tylko zachować świeżość produktów na dłużej, ale także idealne warunki czystości wewnątrz opakowania, co sprawia, że większość artykułów pakowanych w ten sposób jest gotowa do spożycia zaraz po otwarciu paczki, bez konieczności mycia – dokładnie tak dzieje się w przypadku na przykład szpinaku, które liście są myte przed pakowaniem, o czym możemy przeczytać na opakowaniu.

To kolejna z wielu zalet folii typu FlowPack – mogą one być zadrukowywane w dowolny sposób, dlatego producenci mogą zawsze tworzyć na nich dowolne wzory oraz zamieszczać wszelkie niezbędne informacje dotyczące zawartości makroskładników, sposobu wykorzystania czy też jedzenia danego artykułu spożywczego.