Chyba nie ma osoby, która by nie lubiła słodyczy. Dostępne one są pod przeróżnymi postaciami, dlatego każdy znajdzie coś smacznego dla siebie. Dla osób lubiących zdrowe przekąski, najlepsze są produkty, które zawierają bakalie i pełnowartościowe zboża.
Jak przyrządzić domowe ciasteczka owsiane?
Przeglądając etykiety słodyczy dostępnych w sklepach, często można zaobserwować masę sztucznych dodatków, które mają na celu polepszyć smak lub zwiększyć trwałość. Jeżeli zdecydujemy się na samodzielne przygotowanie słodyczy, to z pewnością będą one zdrowsze i wolne od szkodliwych dodatków. Najlepsze są ciastka owsiane bez mąki, które w szybki i prosty sposób może każdy przygotować w domu. Do ich przyrządzenia potrzeba jedynie kilku składników i trochę czasu. Musimy mieć jajka, masło, płatki owsiane, cukier brązowy lub mód i sporo przeróżnych bakalii. Dzięki braku zawartości mąki, są mniej kaloryczne i szybciej się pieką. Należy wymieszać masło z cukrem, dodać jajka, a na końcu pokruszone bakalie i płatki owsiane. Całość wymieszać i formować małe kulki, które należy lekko spłaszczyć. Ciastka owsiane bardzo szybko się pieką, ponieważ wystarczy zaledwie dziesięć – piętnaście minut w piekarniku, aby były gotowe. Mają lekko złoty kolor, są miękkie i można je przez długi czas przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Są one znacznie mniej kaloryczne niż kupione ciastka owsiane i często są także smaczniejsze. Dodatki do ciastek można dowolnie modyfikować i dodawać je według uznania.
Słodycze są powszechnie uznawane jako niezdrowe produkty, ale kiedy nie zawierają białego cukru i sztucznych dodatków, to można je traktować jak zdrową przekąskę. Ciastka owsiane dają dużą dawkę energii i mają mnóstwo witamin i składników mineralnych, więc mogą je jeść dzieci.