Niezastąpione silosy lejowe

Nieodłącznym elementem wyposażenia rolnictwa w produkcji roślinnej są silosy służące do magazynowania i chronienia zboża przed wieloma szkodliwymi czynnikami. Samych silosów jest ogromny wybór. Wszystko zależy od naszego zapotrzebowania i zdolności produkcyjnych.

Rodzaje silosów lejowych

silos zbożowy lejowySilos zbożowy lejowy należy do najpopularniejszych. Najczęściej można go zauważyć w małych lub średnich gospodarstwach rolnych. Jego zaletą jest prostota i łatwość rozładunku. Ziarno z silosu wypróżniane jest grawitacyjnie. Nie potrzebne są do tego dodatkowe mechanizmy takie jak ślimaki wygarniające montowane na dnie silosów z płaskim dnem. Tu lej gwarantuje nam samoistne opróżnienie silosu bez obaw zalegania ziarna w środku. Silosy lejowe są w stanie pomieścić około 1000 t np. pszenicy i wysokością dochodzić do około 26 m. Ważne jest żeby blacha, z której są wykonane była blachą falistą i ocynkowaną. Im grubsza warstwa ocynku tym żywotność silosu większa. Falistość za to gwarantuje lepsze odbijanie promieni słonecznych co wpływa na temperaturę w jakiej przechowywane jest ziarno. Sam kąt nachylenia leja również ma znaczenie. Jeśli magazynujemy śrutę właściwości osypywania tego materiału są mniejsze. Dlatego zalecany jest większy kąt leja silosu – 60 st. Jeśli magazynujemy zboże wystarczy nam 45 st. Sam silos to oczywiście jeszcze nie wszystko. Powinien on zostać zaopatrzony w wywietrzniki, systemy napowietrzania, włazy boczne, dachowe i drabiny. Dopiero tak nowocześnie skompletowany silos będzie dobrze spełniał swoje zadanie.

Współczesna technologia wychodzi naprzeciw wymaganiom naszych czasów. Czasów, w których trzeba więcej, szybciej, lepiej. Wiele z tych technologi po prostu ułatwia życie. Nic więc dziwnego, że także w rolnictwie znajduje ona szerokie zastosowanie.