Każde przedsiębiorstwo produkujące żywność ma pewne obowiązki, które wynikają z rozporządzeń ale przede wszystkim z konieczności wyprodukowania wyrobu bezpiecznego dla zdrowia konsumentów. Rozporządzenia ściśle określają wszelkie badania, które zakłady muszą wykonywać.
Konieczność analiz mikrobiologicznych wody
Jest kilka fundamentalnych elementów, które należy badać i które muszą być bezpieczne nie tylko w wielkich zakładach ale również w małych przedsiębiorstwach czy chociażby u nas w domu. Analiza mikrobiologiczna wody jest konieczna do przeprowadzenia w każdym zakładzie produkującym artykuły spożywcze. W zakładach analizy wody są zlecane do laboratoriów jednak również my możemy przebadać wodę ze swojego ujęcia po to, aby mieć pewność, że nadaje się ona do spożycia. Woda z ujęć miejskich czy gminnych jest wysyłana do badań i mamy prawo wglądu do wyników tych badań. Obecnie wiele gmin publikuje decyzje dotyczącą wody na stronach internetowych. W wodzie możemy badać całe środowisko bakterii mikrobiologicznie odpowiedzialnych za zanieczyszczenie wody. Niektóre z nich są bardzo niebezpieczne dla naszego zdrowia dlatego tak ważne jest przestrzeganie limitów określonych w rozporządzeniu. Jeśli są one zachowane, woda na pewno jest bezpieczna do spożycia. Często zdarzają się komunikaty o nieprawidłowych wynikach wody z naszych ujęć. Wtedy nie należy jej spożywać a oczekiwać na poprawę środowiska mikrobiologicznego.
Nie możemy sami zapewnić do tego, aby zniechęcić ludzi do tego spotkania, jest ono bardzo ważne. Każdy z nas idąc do sklepu i kupując produkt chce mieć pewność, że został on wytworzony w bezpiecznych warunkach. Tylko dzięki badaniom możemy przekonać się o tym, jak zachowuje się produkt i w jakim środowisku został wytworzony.